W dniach 19-23 września w szkolnej świetlicy ma miejsce niezwykłe ważne wydarzenie - Festiwal Zdrowego Odżywiania.
Wychowawcy chcąc przyczynić się do utrwalenia w dzieciach zamiłowania do spożywania warzyw i owoców, przygotowali szereg atrakcji kojarzących się ze zdrowym stylem życia. Jedną z nich jest pięknie udekorowany stół obfitujący w sezonowe pyszności takie jak śliwki, jabłka, winogrona, maliny i inne eco-smakołyki, które dzieci mogą codziennie skosztować. Na warzywno-owocowym stole szwedzkim pojawiły się też produkty pochodzące z ekologicznych upraw, takie jak marchew, pietruszka, kapusta, buraki, kalarepa i inne.
W poniedziałek odbyło się uroczyste otwarcie! Wychowankowie świetlicy wysłuchali prelekcji, podczas której dowiedzieli się co należy jeść, aby żyć zdrowo i być sprawnym fizycznie. Tłumaczono jakie produkty powinno się jeść często, jakie rzadko, a co należy zepchnąć na margines diety.
Po niej odbyła się degustacja soków owocowych z pięknie podświetlanej fontanny. Uczniowie klas 1-3 mieli możliwość skosztować smaczne owocowe soki podawane w kubeczkach ozdobionych wesołą małpką.
We wtorek z kolei dzieci przy pomocy pań z świetlicy robiły „owocowo – warzywne koktajle”, które wszystkim bardzo smakowały. Panie przygotowały ponadto również „Smaczne zagadki” oraz „Zdrowe Rebusy”, które wychowankowie rozwiązywali z pełnym entuzjazmem.
Dzieci, w ramach jednego z głównych konkursów festiwalu, przygotowały plakaty promujące nawyki zdrowego odżywiania. Uczniowie i rodzice otrzymali przepisy na zdrowe koktajle.
Liczymy na to, że dzięki ciekawym warsztatom, konkursom, grom i zabawom tematycznie związanym ze zdrowym żywieniem, owoce i warzywa będą się uczniom już na zawsze kojarzyć z pozytywnymi emocjami.